Ben je in een nieuw huis komen te wonen en beschik je nu over een tuin? Dat is fijn! Veel mensen genieten enorm van een mooie zomeravond die ze in hun tuin kunnen spenderen. Wel kan het inrichten en onderhouden van een tuin een opgave zijn. Gelukkig geven we in dit artikel enkele tips die daarbij kunnen helpen!
Een wensenlijst
Je hebt misschien allerlei ideeën over de perfecte tuin en wil het liefst gelijk aan de slag en naar de winkel om allerlei materialen te kopen. Toch is het aan te bevelen hier even mee te wachten en eerst een plan te maken. Zo voorkom je dat je spijt krijgt van bepaalde aankopen. Maak dus een wensenlijstje van je tuin. Schrijf op wat jou mooi lijkt, maar ook wat echt onmisbaar is voor jou in een tuin. Ook kun je hulp inschakelen van een hovenier. Een hovenier heeft veel verstand van tuinen en kan ook tips geven over het onderhoud ervan. Door het maken van een duidelijke wensenlijst kun je veel gerichter gaan winkelen. Ook zorgt dat er voor dat je niet onnodige spullen koopt. Ook nog eens goed voor de portemonnee dus!
Maak verschillende hoekjes
Je tuin is voor meerdere doeleinden te gebruiken: om er lekker aan te tafelen, maar ook om te ontspannen. Maak dus aparte hoeken: een eethoek, maar zet ook ergens een bankje neer waar je met een goed boek of tijdschrift je even kunt afzonderen. Misschien heb je wel hele groene vingers en vind je het leuk om een moestuin te hebben? Ook daarvoor kun je een hoekje maken in je tuin. Een moestuin zorgt daarnaast voor gezond eten: wie wil dat nou niet? Daarbij is een moestuin een duurzame keuze. . Het is het verstandigst om met je moestuin te starten na de vorstperiode, dus in het voorjaar. Wanneer je liever geen zicht hebt op je moestuin, kun je kiezen voor het plaatsen een border. Hierdoor kun je je moestuin afschermen van de rest van je tuin.
Durf combinaties te maken
Veel mensen denken dat alle materialen in de tuin op elkaar afgestemd moeten zijn. Dat zou zorgen voor een rustig effect. Dit hoeft juist helemaal niet zo te zijn! Het kan ontzettend sfeervol zijn om verschillende materialen door elkaar te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een terras dat gemaakt is van hout, maar leg in de rest van je tuin tegels aan of grind.
Een druppelslang
Een druppelslang is een vorm van beregening. Het water van het beregeningssysteem wordt meteen bij de wortels afgegeven. Een druppelsysteem kun je zowel gebruiken bij een haag die nog maar net geplant is, als bij borders die al dichtbegroeid zijn. Wanneer je een dichtbegroeide border hebt, kan het ingewikkeld zijn om de wortels van de planten te bereiken met sproeiers. Een druppelsysteem heeft daar geen moeite mee.